Catatan 花火 Hana-bi: Burung Duri Terbang Tinggi

Aduhai Si Burung Duri...

Umpama lilin yang sanggup membakar diri sendiri semata-mata untuk menerangi orang lain, demikianlah juga si burung duri yang sanggup melontarkan dirinya ke celah-celah pepohon berduri semata-mata untuk menghasilkan bunyi yang paling merdu sebagai halwa telinga si pendengar. Mungkin ada yang menganggap tindakan si burung ini merupakan suatu pengorbanan yang hanya memakan diri sendiri, namun bagi si burung, ianya adalah satu penghormatan yang tidak terbanding. Begitulah yang cuba ditonjolkan menerusi KDrama 2011 – Thorn Birds yang baru sahaja tamat penyiarannya pada hari Khamis (5 Mei 2011) yang lalu.

Seandainya anda masih belum menonton drama tersebut, 花火 Hana-bi sarankan agar anda segera menonton drama yang sarat dengan nilai kasih-sayang serta pengorbanan ini. Pada mulanya, 花火 Hana-bi berpendapat drama ini membawa mesej yang terlalu berat untuk ditonton, terutama apabila ia memulakan penyiaran selepas drama berunsurkan hiburan dan komedi percintaan seperti Dream High dan My Princess baru sahaja selesai disiarkan. Dengan ‘mood‘ gembira yang dibawa oleh kedua-dua drama ‘hit‘ tersebut, maka Thorn Birds dilihat sebagai satu peralihan yang agak drastik. Namun, 花火 Hana-bi tidak menyesal kerana membuat pilihan tersebut kerana drama ini mampu memberi pengajaran kepada mereka yang mahu membuka hati dan minda terhadap erti persahabatan yang sejati.

KDrama 2011 - Thorn Birds

Meskipun Thorn Birds tidak sepopular KDrama 2011 – 49 Days yang bersiaran pada slot masa yang sama setiap hari Rabu dan Khamis, namun sepertimana 49 Days, ia juga mempunyai elemen yang berjaya menyentuh hati penonton. Seandainya anda ada membaca catatan 花火 Hana-bi berkenaan drama 49 Days pada bulan lepas, anda pastinya tahu betapa tersentuhnya hati 花火 Hana-bi sewaktu menonton drama tersebut. Bagi 花火 Hana-bi, Thorn Birds turut memiliki kekuatan yang sama, walaupun adakalanya terdapat babak yang menyakitkan hati disebabkan lakonan yang ‘over-acting‘ atau watak yang ‘over-reacting‘. Mungkin disebabkan itu jugalah, selain daripada kerana membawa mesej yang berat, maka drama ini tidak begitu berjaya menarik perhatian sesetengah golongan penonton sepertimana KDrama 2011 – 49 Days yang lebih ringan serta menghiburkan. Tambahan pula, 49 Days dikatakan ‘menumpang’ tuah Secret Garden, KDrama popular 2010, kerana menampilkan tema yang hampir sama iaitu bertukar badan dengan jiwa.

'Seo Jeong Eun' vs 'Han Yoo Kyeong'

Apa yang menariknya tentang Thorn Birds adalah bagaimana dua insan yang suatu masa dahulu begitu akrab bertukar menjadi musuh hanya kerana sedikit salah-faham. Yang satu menjadi si burung dan yang satu lagi menjadi si duri. Kita mungkin sudah biasa menonton cerita tentang pengorbanan seorang ibu/bapa/anak/abang/kakak demi kasih-sayang terhadap ahli keluarganya, ataupun cerita tentang sepasang kekasih yang amat saling menyayangi, namun kita jarang menonton kisah tentang dua sahabat yang dijadikan fokus utama jalan cerita. Di dalam drama ini, Seo Jeong Eun, si burung, meskipun telah berusaha keras untuk berbaik-baik semula dengan Han Yoo Kyeong, akhirnya terpaksa mengakui bahawa Han Yoo Kyeong adalah ibarat duri dalam hidupnya. Han Yoo Kyeong pula, iaitu si duri, oleh kerana pandangannya tertutup oleh perasaan hasad-dengki serta marah, mengambil kesempatan atas kenaifan Seo Jeong Eun demi kepentingan diri sendirit. Namun akhirnya, dua insan yang saling bercakaran ini terpaksa juga akur dengan kenyataan bahawa mereka saling memerlukan, sepertimana si burung duri bergantung kepada duri yang tajam untuk menghasilkan bunyi yang indah.

    Long ago, there was a bird who sang just once in its life.
    From the moment it left its nest,
    it searched for a thorn tree
    and it never rested until it found one.
    Then it began to sing more sweetly
    than any other creature on the face of the earth.
    And singing,
it impaled its breast on the longest, sharpest thorn.

    But as it was dying,
it rose above its own agony

    to out-sing the lark and the nightingale.
    The thorn bird pays its life for that one song
    and the whole world stills to listen
    and God, in His heaven ~smiles.
    As its best was bought only at the cost of great pain.
    Driven to the thorn, with no knowledge of the dying to come.
    But when we press the thorn to our breast,
    We know…
    We understand…
    And still…

we do it.

‘The Thorn Birds’ oleh Colleen McCullough
Dipetik dari: reconections.net


| 花火 Hana-bi |


Advertisements

About 花火 Hana-bi

Simply a K-Addict

Posted on Saturday, 7 May 2011, in Catatan 花火 Hana-bi, K-Drama and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s